Ker smo majhen podeželskih vrtec in imamo veliko možnosti, da imamo svoj majhen vrtiček, smo se z veseljem prijavili k sodelovanju v tem projektu.

Otroci so zelo veseli ko sejemo, sadimo, nabiramo, sušimo. Tako smo sejali krešo v jajčne lupine, ki smo jih podarili za darilo babicam in dedkom, da si pripravijo namaz. Posadili smo drobnjak v posodice, kot darilo za naše mame ob njihovem prazniku.

Ker nam na robu našega igrišča v zeliščnem kotičku rastejo zelišča (melisa, meta, timijan, materina dušica, origano) smo le te posušili in v hladnih dneh z otroci kuhali čaj. Pripravljali smo si tudi vodo z zelišči. Otroci jo raje pijejo, če ima malo okusa. Nabirali smo tudi regratove cvetove in jih posušili za čaj. Iz regratovih cvetov smo pripravili regratov med, s katerim bomo sladkali palačinke in naš čaj, pripravili smo zeliščno sol, ki so jo otroci odnesli domov.

V dar smo dobili visoko gredo, v katero bomo posadili še več različnih zelišč, da jih otroci bolje spoznajo.

Z sodelavko sva se udeležili tudi izobraževanja in predavanja o zeliščih ga. KATE LAŠTRO, ki nam je podarila dve novi knjigi o zeliščih, kateri je sama napisala. Otrokom sva lahko tako še bolje predstavile zelišča.

Otroci so od doma prinašali semena in posušena zelišča, ki jih sušijo doma za čaj. Tako smo ugotavljali koliko različnega imamo in, za kaj se vse to uporablja.

V našem vrtcu otroci veliko časa preživijo zunaj. Ker nas obdaja veliko zelene površine, v bližini so gozdovi in travniki, imamo možnost opazovati, nabirati, prav tako posaditi. Hvaležni smo za to. Otroci tako bogatijo znanje in pridobivajo izkušnje ter nova znanja. Zelo radi sodelujejo v teh dejavnostih. V sodelovanje bomo v prihodnje povabili tudi starše, babice, da nam povedo še kakšno zgodbo, recept za zeliščni napitek, mazilo, skrivnostni domači čaj, ki preganja prehlad ali kakšne druge zdravstvene težave.

Vzgojiteljice Bronja, Silvija, Liljana, Cecilija, Sandra, Ksenija, Liljana, Anita in Jolanda

(Skupno 51 obiskov, današnjih obiskov 1)